Latvijas uzņēmumi ievieš zaļās inovācijas un jaunus IT risinājumus - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Latvijas uzņēmumi ievieš zaļās inovācijas un jaunus IT risinājumus

Norvēģijas finanšu instrumenta programmā “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā” atklāta konkursa rezultātā atbalstu saņēmuši 19 projekti, piesaistot no 223 līdz pat 599 tūkstošiem eiro. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā programmā atbalstu saņēmušie uzņēmumi ieviesīs ražošanā jaunus produktus, automatizēs ražošanas procesus kā arī veiks pētnieciskos darbus sadarbībā ar Norvēgijas un Latvijas zinātniekiem.

“Šī ir viena no retajām programmām, kurā bija iespējams piesaistīt līdzfinansējumu arī ražošanas iekārtām, tādēļ konkurence par finansējumu bija augsta. Kopumā atklātā konkursā pieteicās vairāk 63 uzņēmumi. 18 no 19, atbalstu saņēmušajiem, uzņēmumiem izdevies piesaistīt arī partnerus no Norvēģijas, kas ļaus attīstīt jaunas kompetences un īstenot sadarbības projektus arī nākotnē. Latvijas eksporta struktūrā augsto tehnoloģiju produkcija sasniegusi jau 20% un uzņēmumu lielā interese par jauno tehnoloģiju ieviešanu liecina, ka šī sadaļa turpinās kāpt,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Saskaņā ar atklātā konkursa nosacījumiem uzņēmējiem pieejamais kopējais līdzfinansējuma apmērs ir 8,5 miljoni eiro, bet atbalsta intensitāte no 45 līdz 55 procentiem no kopējām projekta izmaksām.

Viens no atbalstu saņēmušajiem uzņēmumiem SIA “Ekju”, kuri programmā piesaistījuši 433 tūkstošu eiro līdzfinansējumu veiks īpašu pētījumu par inovatīvām metodēm dārza koka mēbeļu izgatavošanā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Danieks  pauž gandarījumu, ka Latvijas uzņēmējiem tiek sniegta šāda iespēja veikt pētnieciskos darbus ar Norvēģijas  un Latvijas zinātniekiem kā rezultātā būs iespēja iegūt detalizēti izpētītus risinājumus. “Tas ļaus izdarīt pareizo izvēli ražošanas iekārtu iegādē ar kuru palīdzību varam attīstīt labāku produktu ražošanu un palielināt kopējo ražošanas jaudu. Realizējot projektu, mūsu darbinieki iegūst jaunas zināšanas procesu vadībā, analītiskajā un zinātniskajā jomā, tādējādi būtiski ceļot savu kvalifikāciju,” saka M. Danieks, aicinot uzņēmējus iesaistīties Norvēģijas grantu programmās.

Savukārt uzņēmums “NDB Timber” īsteno projektu, lai ieviestu ražošanā jaunu produktu grupu. Proti, izmantojot koksnes atgriezumus,  apvienojumā ar A klases masīvkoka lameli tiks radīts produkts, kurš pēc savām fizikālajām un vizuālajām īpašībām pielīdzināms augstvērtīgam masīvkoksnes apdares materiālam. Ietekmes uz vidi samazinājums pēc jaunās tehnoloģijas ieviešanas tiks nodrošināts gan izejmateriālu izvēlē, gan ražošanas procesā, gan arī produkta dzīves ciklā. Ražošanas procesā tiks lietota mazvērtīgā koksne, kuras alternatīvā izmantošana ir kurināšana. Šī projekta īstenošanai piesaistīts līdzfinansējums 599 tūkstošu eiro apmērā, bet kopējās projekta ieviešanas izmaksas sasniegs 1,1 miljonu eiro. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar partneri  Norwegian Institute of Wood Technology.

Latvijas uzņēmums SIA “CrossChem” ieguvis līdzfinansējumu 223 tūkstošus eiro apmērā, kurus investēs jaunā produkta “AdBlue® EVO” ieviešanai ražošanā. Kopējā projekta summa sasniedz 495 tūkstošus eiro. “CrossChem” valdes priekšsēdētājs Ričards Andersons: “Norvēģijas finanšu instrumenta programmā saņemtais atbalsts ļaus izveidot īpašu, “AdBlue® EVO” ražošanai nepieciešamu laboratoriju, kā arī iegādāties jaunākās paaudzes aprīkojumu ražošanas procesu nodrošināšanai”.

“Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā” atklāta konkursa rezultātā atbalstu saņēmušie uzņēmumi: CrossChem; EHT FABRIK; Transportation Technology Systems; AM Energy; HansaMatrix; KDW WERKE Baltics; Dati group; SAF Tehnika; NDB Timber; SMW Group; Būve 55; Madara Cosmetics; Metsatek; EKJU; VUDLANDE; DLLA; Jaunmīlgrāvja ostas kompānija; VIZULO; Mežroze.

Norvēģijas finanšu instrumenta  atbalsta programmu mērķis ir veicināt vērtību radīšanu un ilgtspējīgu izaugsmi Latvijas uzņēmumos. Atbilstoši programmas nosacījumiem atbalsts tiek sniegts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem trīs jomās: “zaļās” inovācijas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) un dzīves kvalitāti atbalstošu tehnoloģiju jomā. Paralēli tiek īstenots arī viens iepriekš noteiktais projekts “Tehnoloģiju biznesa centrs”. Šo projektu īsteno LIAA kopā ar sadarbības partneriem – Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. Tehnoloģiju biznesa centrs uzņēmējiem sniedz padziļinātas zināšanas par inovatīvu biznesa ideju attīstīšanu, produktu prototipu veidošanu un virzīšanu tirgū. Nodrošinot klientiem augstvērtīgas apmācības, kā arī produktu un pakalpojumu prototipu izstrādes pakalpojumi ar nozares ekspertu konsultācijām.

Kopējais programmas finansējums uzņēmumu atbalstam ir 14,7 miljoni eiro, no kuriem Norvēģijas piešķīrums ir 12,5 miljoni eiro, bet Latvijas līdzfinansējums ir 2,2 miljoni eiro.

Programmas īstenošanu nodrošina LIAA, un tā tiks īstenota līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!