Pirmie atklātā konkursa projekti uzsāk īstenošanu - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Pirmie atklātā konkursa projekti uzsāk īstenošanu

2022.gada 25.janvārī, piedaloties Norvēģijas vēstniekam Latvijā Kristianam Ēdegoram (Kristian Ødegaard), tika uzsākta divu projektu īstenošana Norvēģijas finanšu instrumenta atklātā konkursa “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana  ražošanā” aktivitātē. Pasākums norisinājās “zaļajā” režīmā.

Projekta “SIA NDB Timber jauna produkta ieviešana ražošanā ar samazinātu ietekmi uz vidi” ietvaros SIA “NDB TIMBER” ieviesīs ražošanā jaunu produktu grupu. Proti, izmantojot koksnes atgriezumus/atlikumus,  apvienojumā ar A klases kvalitatīvu masīvkoka lameli radīs produktu, kurš pēc savām fizikālajām un vizuālajām īpašībām pielīdzināms augstvērtīgam masīvkoksnes apdares materiālam. Projekts tiks īstenots zaļo inovāciju jomā, jo tā ieviešanas rezultātā tiks nodrošināts būtisks ietekmes uz vidi samazinājums. Ietekmes uz vidi samazinājums pēc jaunās tehnoloģijas ieviešanas tiks nodrošināts gan izejmateriālu izvēlē, gan ražošanas procesā, gan arī produkta dzīves ciklā. Ražošanas procesā tiks lietota mazvērtīgā koksne, kuras alternatīvā izmantošana ir kurināšana. Savukārt uzņēmums, izmantojot šo koksni, ražos produktus ar augstu pievienoto vērtību. Uzņēmums Norvēģijas saņēmis dotācijas 599 932,02 EUR apmērā, kopējās projekta realizācijas izmaksas sastāda 1 111 191 EUR. Projekts taps sadarbībā ar partneri  Norwegian Institute of  Wood Technology (Treteknisk).

Savukārt, projektā “Augstas pievienotās vērtības jauna produkta ražošana SIA “DLLA” ar samazinātu ietekmi uz vidi” SIA “DLLA” attīstīs un laidīs apgrozībā jaunu produktu – koka karkasa māju ražošanas celtniecības izejmateriālu, kas tiks ražots ar jaunu, mūsdienīgu un energoefektīvu kokmateriālu pārstrādes līniju. Līdz šim uzņēmumam nav bijis šādas iespējas, jo esošo darbmašīnu pašizmaksa ir pārāk augsta, lai ražotu šo produktu, kā arī tehnoloģiski nebija iespējams nodrošināt kvalitatīvu un prasībām atbilstošu ražošanas procesu. Jaunais produkts garantēs  augstu pievienoto vērtību un tādejādi cels uzņēmuma  produktivitāti. SIA “DLLA” saņēmis dotācijas no Norvēģijas 371 138.40 EUR apmērā, kopējās projekta izmaksas sastāda 824 752 EUR. Projekts taps sadarbībā ar “SAGA WOOD” AS, Norvēģijā.

Norvēģijas vēstnieks Latvijā Kristians Ēdegors uzslavēja ne vien abu projektu  pozitīvo ietekmi uz produktivitātes palielināšanu ražotnēs, bet arī kā nozīmīgu vērtēja projektu pievienoto vērtību, ražošanā ieviešot zaļās inovācijas: “Norvēģija un Latvija ir ļoti līdzīgas tajā ziņā, ka mūsu vērtība ir koksne un meži. Esmu priecīgs, ka šeit Jēkabpilī, ar Norvēģijas grantu atbalstu mēs varam veicināt šīs, mums tik tuvās, nozares izaugsmi. Ar interesi sekošu projektu attīstības gaitai un, cerams, ka abu projektu rezultātā uzņēmumi piedzīvos strauju ekonomisko augšupeju, kā arī nodrošinās jaunas darba vietas Jēkabpils iedzīvotājiem.”

Abu projektu realizācijas termiņš ir 24 mēneši, projektu noslēgums plānots 2023.gada novembrī.

Vairāk informācija pieejama:

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!