Norvēģijas granta atbalstam pieteikušies 63 uzņēmēji - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Norvēģijas granta atbalstam pieteikušies 63 uzņēmēji

Atbalstam zaļo inovāciju un IT risinājumu ieviešanai jaunu produktu ražošanā pieteikumus iesnieguši 63 uzņēmumi par kopējo atbalsta summu 42,6miljoni eiro. Norvēģijas grantu programmas atklātā konkursa “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā” nosacījumi paredz, ka uzņēmumi granta veidā varēs saņemt atbalstu no 200 līdz pat 600 tūkstošiem eiro. Programmas atbalsta intensitāte ir no 45 līdz 55 procentiem no attiecināmajām izmaksām.

“Varam būt gandarīti, ka Latvijas uzņēmumi novērtējuši šo iespēju un aktīvi iesnieguši savus projektus. Tā ir lieliska iespēja celt savu konkurētspēju un eksporta potenciālu, ieviešot jaunu produktu ražošanu un digitālos risinājumus. Pārskatot iesniegtos projektus, redzam, ka uzņēmējiem lielākā interese ir par videi draudzīgu ražošanas iekārtu iegādi, kuras celtu produktivitāti un eksporta iespējas. Ņemot vērā lielo interesi, atbalstu varēsim sniegt tikai katram ceturtajam projektam, tādēļ jau šobrīd strādājam pie jauniem atbalsta instrumentiem, lai turpinātu stimulētu zaļo tehnoloģiju ieviešanu un digitalizāciju Latvijas tautsaimniecībā. Tas ir veids, kā varam celt Latvijā ražoto preču un pakalpojumu pievienoto vērtību” uzsver Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Projektu konkursa mērķis ir veicināt komersantu produktivitātes un konkurētspējas paaugstināšanu, ieviešot ražošanā jaunus produktus un tehnoloģijas. No kopumā iesniegtajiem 63 projektu pieteikumiem 51 iesniegts zaļo inovāciju jomā, kur kopējais pieprasītais Norvēģijas granta atbalsts ir 38,23 miljoni eiro, bet 12 projektu iesniegumi saņemti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā ar Norvēģijas granta atbalstu 4,37 miljonu eiro apmērā. Norvēģijas granta kopējais piešķīrums šai programmas aktivitātei sastāda 8,49 miljonus eiro, no kuriem zaļo inovāciju jomā tie ir 5,85 miljoni eiro, bet informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā jauna produkta ieviešanai ražošanā piešķirti 2,64 miljoni eiro.

Atbalstu varēs saņemt Latvijā reģistrētie komersanti, kuri atbilst sīkā (mikro), mazā vai vidējā komersanta statusam. Projektu realizācijai uzņēmēji var piesaistīt  arī partneri, kas var būt jebkura publiska vai privāta juridiska persona, kas reģistrēta Norvēģijā vai Latvijā un kam ir atbilstoša kompetence, lai palīdzētu ieviest ražošanā jaunus produktus.

Jāuzsver, ka 47 no 63 projektiem iesniegti partnerībā ar kādu no Norvēģijā reģistrētām juridiskajām personām, kas paver plašākas iespējas turpmākajai sadarbībai ar Norvēģiju un citām Ziemeļvalstīm.

Programmā pieejamais finansējums ļaus atbalstīt vismaz 15 jaunu ražotņu izveidi vai modernizāciju, padarot ražošanas procesus automatizētākus un videi draudzīgākus, tai pat laikā arī radot vismaz 50 jaunas darba vietas un veicinot atbalstīto uzņēmumu apgrozījuma un eksporta rādītāju pieaugumu.

Pieteikumus atklātajam konkursam varēja iesniegt no 14. aprīļa līdz 30. jūnijam. Lēmumu par Norvēģijas granta atbalsta sniegšanu komersantiem jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā LIAA pieņems līdz 2021. gada 31.oktobrim, bet pirmo projektu realizācija uzsāksies 2022. gada janvārī.

Informācija par pārējiem Norvēģijas finanšu instrumenta atbalsta pasākumiem uzņēmējiem pieejama tīmekļvietnē www.norwaygrants.lv programmas “Bizness un Inovācijas” sadaļā “Projektu konkursi”.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!