Projekta “Inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei” stāsts - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Projekta “Inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei” stāsts

Inovatīvas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei

Klimata pārmaiņas ietekmē mūs visus, tāpēc to novēršana mums ir jāveic kopīgi. Viens no veidiem, kā novērst klimata pārmaiņu ietekmi uz mums un mūsu ekosistēmu, ir izvērtēt patērējamos energoresursus un uzlabot to patērēšanas veidu.
Projekts “Inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei” ir inovatīvs solis, kura mērķis ir pielietot Latvijas atjaunojamos resursus, energoefektīvā veidā, lai ražotu enerģiju, tepat, Latvijā. Šo inovāciju īsteno uzņēmums SIA “Balteneko” sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu – abām struktūrām ir liela pieredze energoefektivitātes veicināšanā un klimatam draudzīgu sistēmu pielietošanā enerģijas ražošanai.

Projekta īstenotāji saprata, ka Latvijai ir pietiekami daudz atjaunojamo energoresursu, lai spētu patstāvīgi saražot un apgādāt valsti ar nepieciešamo enerģiju, taču līdz šim pastāvošā sistēma praktiski 100% paļaujas uz importētajiem energoresursiem – dabas gāzi un citiem fosilajiem energoresursiem. Tā kā mūsu valsts izmanto galvenokārt importētos energoresursus, nevis vietējos – atjaunojamos – energoresursus, projekta īstenotājiem radās ideja attīstīt biomasas efektīvākas izmantošanas iespējas mazas jaudas iekārtās, kas nākotnē varētu tikt izmantotas, kā izkliedētās enerģijas avoti viedajos tīklos.

Lielāko daļu Latvijas teritorijas klāj biezi meži. Šo mežu pareiza un ilgtspējīga apsaimniekošana ļautu Latvijai iegūt atjaunojamos energoresursus pietiekamā apjomā, taču lielākā daļa no mūsu mežu resursiem tiek eksportēta un šis eksports ievērojami pārsniedz mūsu pašu resursu patēriņu.

“Mūsu valstī joprojām divas reizes vairāk izmantojam importēto fosilo dabas gāzi, kas ir ievērojami dārgāka. Turklāt tās valstis, uz kurām eksportējam mūsu lētāko koksnes kurināmo, to izmanto ne tikai siltumenerģijas ieguvei, bet koģenerācijas procesā iegūst arī elektroenerģiju, kas ir produkts ar ievērojami augstāku pievienoto vērtību.”, atzīmēja SIA “Balteneko” pārstāvis Edgars Vīgants

Šis projekts ir solis pretim enerģijas neatkarībai Latvijā. Energoresursu tirgus strauji mainās un ir svarīgi, lai valsts varētu pastāvēt pati par sevi dažādās situācijās, kas ļaus brīvāk izvēlēties izdevīgāko risinājumu enerģijas apgādei valstī.

“Svarīgi ir arī mūsu valstī attīstīt teorētiskās un praktiskās zināšanas biomasas pārveides tehnoloģiju attīstībā, lai pēc vajadzības, nākotnē no biomasas varētu iegūt gāzveida kurināmo (singāzi), šķidro kurināmo vai transporta degvielu, vai arī ļoti augstvērtīgu cieto kurināmo – kokogles”  piebilda SIA “Balteneko” direktors Edgars Vīgants

Projekta rezultātā ir izveidots inovatīvs biomasas gazifikācijas risinājums, kā arī gāzes ģeneratora prototips un palīgiekārtas, kas tiks izmantots singāzes ieguvei, un tie dod iespēju projekta īstenotājiem turpināt darbu pie inovāciju izstrādes un pilnveidošanas energoefektīvākai nākotnei.

Atbildot uz jautājumu, kas notiks tālāk, Edgars Vīgants atbildēja: “Tālāk ir plānots turpināt attīstīt koksnes biomasas gazifikatora darbības un singāzes attīrīšanas procesu vadības uzlabošanu, lai iegūto singāzi nākotnē varētu izmantot arī iekšdedzes dzinēju koģenerācijas stacijās.”


Projekta Nr. 2/EEZLV02/14/AK/015

SIA “Balteneko” projekts “Inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei”

Kopējais finansējums 475 538,00 EUR;  programmas līdzfinansējums 285 322,80 EUR

Īstenošanas periods: 04.03.2015.- 30.04.2016.

Sagatavoja: Kārlis Turks

Attīstības instrumentu departamenta

Nacionālo un ārvalstu atbalsta instrumentu nodaļas

Vecākais referents

Tel. +371 67026522

E-pasts: karlis.turks@varam.gov.lv

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!